רבים מדי אינם יודעים את טעם ההנאה שבשינה ארוכה, עמוקה ורצופה.  יש מאיתנו המתקשים להרדם. אחרים נרדמים מהר אך שנתם טרופה, ומתעוררים כמה פעמים בלילה. יש מאיתנו המתעוררים מוקדם ומתקשים להרדם שוב.

קשיי שינה הם תולדה של אורח-חיינו. אנו מצויים בלחץ תמידי לנצל את היום עד תום,להספיק כמה שיותר. לא פעם פוקדים אותנו רגשות אשמה על כך ש"בזבזנו" את היום ולא עשינו דבר. כיוון שמצד אחד "המלאכה מרובה", ומצד שני אנו מתקשים  לקבל את העובדה ש"היום קצר", אנו מאריכים את היום לתוך הלילה על ידי תאורה מלאכותית, טלוויזיה דולקת, וארוחות לילה מאוחרות.

על פי הרפואה הסינית אין תחליף לשנת לילה, והיא הכרחית לבריאות הגוף . מילת המפתח בבריאות היא איזון. הגוף  צריך לאזן את הפעילות האינטנסיבית והתכנונים של היום, במצב של העדר פעילות ובחלומות המבטאים את החלק האינטואיטיבי, הלא מתכנן של נפשנו.

בעיית שינה על פי הרפואה הסינית

כיוון שבעיית השינה מורכבת, וקצרה היריעה מלהקיף את מכלול ההיבטים של נושא זה,  אתמקד בתלונה שכיחה – הקושי להגיע ליעד הנכסף של שינה עמוקה ורציפה במשך הלילה. כאשר מטופל מתלונן על שינה טרופה ויקיצות  רבות במשך הלילה, שורש הרע בדרך-כלל בפגיעה עמוקה בחומרי הגוף, או כפי שהסינים הגדירו, פגיעה ב"יין". 

"יין"  (מתחרז עם "סין") הוא מושג סיני, שאין לו מקבילה בשפה העברית. הסינים התבוננו בגוף וזיהוי בו שני הבטים מנוגדים, התלויים ומשלימים זה את זה. את ההיבט הראשון הם כינו "יין".  ה"יין" הוא ההיבט החומרי של הגוף האחראי על הזנת הגוף, קירורו ולחלוחו. במישור הנפשי, ה"יין" נותן לנו תחושה של יציבות, עוגן נפשי ורוגע. אם נמשיל את גופינו לאופנוע, ה"יין" הוא הדלק, השמן והמים, המאפשרים לאופנוע לנוע, לשמור על טמפרטורת מנוע מאוזנת, ולמנוע  את בלאי החלקים. את ההיבט השני של הגוף כינוי הסינים "יאנג". זהו ההיבט הפעיל של הגוף, המתבטא ביכולות שלו לנוע, לנשום, לעכל, ולהביא ילדים לעולם. אם נחזור לאופנוע, "היאנג" הוא עצם נסיעתו של האופנוע.

בתפיסה הסינית כאשר היבט אחד של הגוף יוצא מאיזון, ההיבט המשלים שלו משלם אף הוא מחיר. במקרה שלנו, אנרגית היין של הגוף נפגעת או הגוף מאבד "יין", בעיקר כתוצאה מאורח חיים פעלתני מדי, או בלשון הסינים "יאנגי" מידי: עבודה מאומצת לאורך זמן, יחסי מין מרובים ותזונה לא מאוזנת. אם נחזור לאופנוע, פעולות אלו שורפות את מלאי הרזרבות של הדלק,שמן והמים.

מי שסובל מחוסר "יין" , יסבול משינה לא שקטה.  גוף ללא"יין" הוא כמו מנוע בלי "מי קירור". זהו גוף שאינו מסוגל להרגע, ונוטה לחוסר שקט. במצב של חוסר "יין", הנפש אינה  מצליחה ל"עגן את עצמה", ולהתכנס לתוך עצמה במהלך הלילה . הגוף מאבד את היכולת לישון, שהיא הדרך העיקרית של הגוף לחדש את מלאי ה"יין".

במצב של חוסר "יין" , הגוף מאבד את יוכלת הוויסות שלו. אין עוד "יין" לקרר ולהרגיע את הגוף וכתוצאה מכך מערכות הגוף מתחילות להיות פעילות מידי ותזזתיות. כלומר נוצר מצב של עודף "יאנג". הדבר דומה למצב בו התחילו לאזול המים ממיכל הרדיאטור, ואז המנוע מתחיל להתחמם יתר על מידה. כתוצאה מהתחממות המנוע, מתאיידים שאריות המים והשמן שעוד נשארו. כך גם בגוף, עודף הפעילות, וחוסר שקט שנובעים מחוסר "יין", גורמים בסופו של דבר לכילוי עוד "יין".  נוצר מעגל שלילי המזין את עצמו.

לסיכום, סגנון חיים תזזיתי ופעיל מידי ("יאנגי") יפגע ב"יין". עם הזמן הפגיעה ב"יין" תגרום לגוף לאבד את מנגנוני הוויסות, וכתוצאה מכך הוא יהיה תזזיתי וחסר מנוחה. מצב זה של תזזיתיות יתר, או עודף "יאנג", ימשיך ויכלה את מאגרי ה"יין" וחוזר חלילה. הטיפול הסיני ישאף לאזן  בין "יין" ל"יאנג" , להזין את הגוף ב-"יין" החסר ולהרגיע את הנפש. במקביל המטופל יצטרך לשנות את אורח חייו, על מנת להפחית את הנזק ל"יין".

טיפים לשינה טובה

טיפים שאנו יכולים לאמץ על מנת לשפר את השינה:

המנעות ממעוררים והכנת הגוף לשינה – כל דבר שמעורר ומגביר את פעילות הגוף, מקשה עלינו להרדם. לכן מומלץ לא לבלות את השעות האחרונות של היום בצפיה בסרט מותח או בחדשות. עדיף להרגיע הגוף בקריאת ספר, הרהורים על מה שעברנו במשך היום,  הליכה רגועה בחוץ עם בן הזוג או עם הכלב. מיותר לציין שקפה, תה, קולה ושאר המתוקים שמעלים בדרכים שונות את רמת הפעילות הפזיולוגית של הגוף, אינם תורמים לשינה שלווה.

אכילה מבוקרת -  על פי הרפואה הסינית מערכת העיכול פועלת במיטבה בשעות הבוקר, בעיקר בין 7 ל- 11 בבוקר,  ואלו היא בשפל פעולתה בשעות המנוגדות כלומר בין 7-11 בלילה. לכן מומלץ שלא להעמיס את הגוף במאכלים לפני שינה, ומוטב לסיים את ארוחת הערב כבר בשבע בערב.

עיסוי כפות הרגליים -  כפי שהוסבר לעיל, שינה לא טובה נובעת מחוסר יכולת של הנפש לעגן את עצמה לקראת הלילה.  ישנה נקודת דיקור בכף הרגל שעוזרת לנפש להרגע ולהפחית את חוסר השקט.  אם נחלק את אורך כף הרגל לשלושה, הנקודה נמצאת בתחית השליש הראשון , במרכז כף הרגל, בין שני הגבעות שנוצרות מכריות כף הרגל הקידמית. ראו את הציור המצורף. עיסוי הנקודה למשך דקה לפני השינה ירגיע אותנו לקראת  השינה. לבסוף, מנהג סיני אחר ממליץ להטביל את כפות הרגליים באמבט מים חמים למשך כמה דקות לפני השינה.

לילה טוב ושינה ערבה!