דמיינו את עצמכם תקועים בפקק אין סופי ביום חם . המכוניות מזדחלות לאיטן. אתם מאחרים לפגישה חשובה.

לאט לאט אתם מאבדים את הסבלנות. אתם לופתים את ההגה בעצבנות, כל רעש קטן מטריד אתכם, הנהגים מסביב הופכים לזרים עויינים. הפקק הוא בחוץ, אבל הגוף מרגיש פקוק גם מבפנים.

הפקק הזה, עניין של שיגרה בכבישים, מלווה אותנו בעצם כל הזמן, בכל נקודה ובכל מצב בחיינו .  כל פעם שדברים אינם מסתדרים כפי שאנחנו מצפים שיסתדרו, אנו חשים תחושה של מתח, חוסר סבלנות ותסכול. לא פעם אנחנו מנחמים את עצמנו ש"זה המצב" וצריך ללמוד לחיות אתו. אבל הרפואה הסינית מזהירה מפני "הפקק הפנימי" ומצביעה עליו כמצב שיכול להחריף ולהפוך ממצב חולף למצב קבוע.

 

אז מה בעצם תקוע?

 

על פי הרפואה הסינית, הגוף מתקיים באמצעות כח חיים הקרוי "צ'י". הצ'י זורם בגופינו דרך ערוצים רבים, באופן הדומה לתנועת מכוניות בכבישים. זרימת הצ'י בגוף מאפשרת  את שלל הפעולות הפיזיולוגיות הדרושות לקיומו, מחממת את הגוף ומגנה עליו ממחלות.  כאשר אנו בריאים, הצ'י זורם בגופנו ללא הפרעה, והגוף מתפקד בצורה אופטימלית. ואולם, כאשר נוצר פקק, כלומר כאשר הצ'י נתקע ואינו זורם כיאות בערוצים, אנו מרגישים אותן תחושות המוכרות לנו מן הפקק בכניסה לחניון של רמי-לוי.

כאשר הצ'י נתקע,  אנו עשויים להרגיש מיגוון תחושות פיזיות ונפשיות, למרות שבבדיקת מעבדה לא יתגלה דבר. צ'י תקוע לאורך של זמן יכולה לגרום להתפתחותן של מחלות חמורות. לפיכך זיהוי מוקדם של מצב זה והתייחסות אליו היא בעצם רפואה מונעת במיטבה.

 

למה הצ'י נתקע?

הסיבה העיקרית לכך שהצ'י נתקע בגופנו הוא מצוקה רגשית בלתי-פתורה. כאשר אנו צוברים כעס לאורך זמן ולא מצליחים להשתחרר ממנו, הגוף נכנס למתח, והצ'י נתקע. ילדים ממעטים לסבול מצ'י תקוע, כיוון שכאשר דבר-מה מכעיס או מעציב אותם, הם נותנים לכך ביטוי בבכי תמרורים, המשחרר אותם במהירות יחסית מן המועקה, ומאפשר להם לשכוח את האירוע המטריד.

 אצל המבוגרים הענין שונה. אנו נוטים לצבור כעסים ישנים, להדחיק תסכולים, אך הגוף מזכיר לנו שהם קיימים.

 

מה מרגישים כאשר הצ'י תקוע?

אנו עלולים לחוש העדר שמחה, מתח, דיכאונות ונטייה למצבי רוח משתנים. בנוסף, אנו עלולים להרגיש כאבים חולפים בחלקים שונים של הגוף, הפרעות במערכת העיכול כמו בחילות, הקאות, צרבות וגיהוקים. נשים יסבלו ממחזור לא סדיר, כאבי מחזור, ונפיחות בשדיים לפני המחזור. על פי הרפואה הסינית התחושה הזו אמנם סוביקטיבית אך היא מצביעה על מצוקה אמיתית. הגוף מאותת לנו שיש צורך להתיחס למצוקה.

 

אז כיצד נדאג לכך שהצ'י יזרום ולא יתקע?

חייבים להתייחס לשורש הבעיה, הנעוצה לרוב בויסות לא תקין של רגשות. רבים מאתנו מעדיפים לא להתמודד עם רגשות לא נעימיים שמתעוררים בנו, ומתעלמים מהאיתותים הגופניים הנלווים על ידי  שימוש במשככי כאבים.

ישנם דרכים רבות להתמודדות. אפשר לדבר עם חברים , בני משפחה, או אנשי מקצוע. אפשר לתת ביטוי יצירתי לרגשות אלו באמצעות כתיבה יוצרת, ריקוד או תרפיה בדרמה. בקיצור, לנסות ולפתור את העניין שמציק לנו.

מומלץ מאוד לעסוק בפעילות פיזית. כאשר אנו מניעים את גופנו, אנו מניעים בעצם את הצ'י של הגוף, וכך משחררים את הפקק מבפנים. גם הליכה בטבע, יוגה, וטאי-צ'י הן פעולות שמעודדת את זרימת הצ'י בגוף.

לפעמים הצ'י תקוע כלכך שנדרשת מעורבות של מטפל. במקרה כזה מומלץ לקחת פסק זמן ולקבל טיפול מרגיע כמו דיקור סיני או שיאצו. מטפל סיני יאבחן באמצעות הדופק, הלשון  ותשאול, היכן הצ'י נתקע ואלו איברים בגוף נפגעו כתוצאה מכך. הוא ישתמש במחטי דיקור, ובצמחי מרפא על מנת לשחרר את התקיעות האנרגטית. בדיקור מחדירים מחטים דקיקות  לנקודות מסוימות בערוצי האנרגיה שבהם זורם הצ'י.  פעולה זו משחררת את התקיעות ומאפשר לצ'י לזרום ביתר חופשיות ולסייע לגוף לחזור לאיזון.

תרגול עצמי להנעת הצ'י

נסיים בתרגיל קטן שכל אחד יכול לתרגל על עצמו או לבקש מחבר או בן/.בת הזוג שיעשה עבורו.  הרעיון הוא ללחוץ בעדינות על נקודת דיקור ובהדרגה להגביר את הלחץ עד שמורגש כאב קל אך נסבל. יש להזהר לא ללחוץ חזק מידי.  לאחר מכן משחררים את הלחץ בעדינות. ניתן לחזור על התרגיל מספר פעמים. 

איתור הנקודה: באיור מימין מסומנת נקודת הדיקור בעיגול השחור. הנקודה נמצאת על גבי כף הרגל. העבירו אצבע ממפגש  "עור הברווז" בין הבוהן שבצד הפנימי של הרגל לבוהן שלצידה דרך "העמק" שנוצר בין שתי הבהונות עד שתגיעו לשקע. השקע נמצא גם באותו קו של הבליטה בצדה הפנימי של הרגל. זהו הקו המאוזן בציור.

נקודה זו משחררת פקקים פנימיים ויכולה להקל על מתח, כאב ראש וכאבי מחזור.