צעדים 1 ו - 2: הגייה ותרגום

ברשימת הסימניות ש-Paradigm פרסמה ניתן למצוא ליד כל סימניה את התעתיק שלה ב-Pinyin והתרגום האנגלי. לאלו שלא מכירים, Pinyin היא שיטת תעתיק. כלומר שיטה המסבירה כיצד להגות את הסינית באמצעות אותיות לועזיות.  להסבר מעמיק בעברית על שיטה זו ראו:

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%9F

כדי לשמוע כיצד ההגייה נשמעת מומלץ להשתמש בתוכנות חינמיות שמכילות הקלטות אנושיות של ההגיות הסיניות הקיימות.  תוכנת DimSum, שמוזכרת  בהמשך, מכילה אפשרות שכזו.

צעד 3: הכרת הסימנייה

ברשימת אוצר הסימניות שמופיעות  למעלה  מופיעות הסימניות יחד עם ההגייה שלהן והתרגום. הקושי העיקרי בלימוד הסימניות הוא לקשר בין משמעות הסימנייה לציורה. לצורך זה קיים אתר נפלא בשם: 

www.zhongwen.com

אתר  זה מסביר את האֶטִימוֹלוֹגְיָה של הסימניות הסיניות . אטימולוגיה הוא  המדע העוסק בחקר מוצאן והתפתחותן של מילים ומשמעויותיהן; כלומר את ההיגיון או המשמעות מאחורי  כל סימניה. ניקח לדוגמא את הסימנייה ל-

סימנייה זו נהגית בסינית כ-Wài, ומשמעותה הוא חיצוני, כמו לדוגמא הנקודה Wài Guān  שהיא Tw-5 . כשמה כן יעודה, היא מסלקת פתוגנים מהחיצון. כדי להבין את הציור מאחורי משמעות הסימנייה נכנס לאתר, ונבחר בתפריט למעלה את אפשרות החיפוש Search

על המסך יופיעו שתי תיבות, הראשונה לחיפוש על פי מילה באנגלית, והשנייה על ידי חיפוש לפי תעתיק Pinyin  שאותו הזכרתי קודם. נכניס לתיבה השנייה את המילה Wai , ונקיש GO.  נקבל בצד שמאל את רשימת הסימניות המתאימות לתעתיק של Wai.  

בשורה השנייה נמצאת הסימנייה . נלחץ על הסימנייה ונקבל הסבר בצד ימין למשמעותה. במקרה זה הסימנייה מורכבת משתי סימניות קטנות יותר. החלק הימני והשמאלי. ההסבר לסימניה הוא כדלהלן: לנבא ( ) בערב ( )  , מחוץ לאירועים היומיומיים.  לאחר ההסבר מופיע התרגום של הסימנייה: חיצוני, בחוץ. 

היופי של האתר הוא שניתן להמשיך וללמוד על רכיבי הסימנייה על ידי הקשה על הסימניות המרכיבות את הסימנייה. למשל במקרה זה הקשה על, מעבירה אותנו לדף המסביר את הסימנייה כציור של ירח.  כפי שתיראו, כל הסימניות הסיניות מורכבות מסימניות פשוטות יותר. האתר מאפשר לנו לפרק את סימנייה מסובכת לתתי סימניות וכך להבין את התמונה הגדולה.

צעד 4: ציור הסימנייה

הדרך הטובה ביותר ללמוד סימנייה היא ללמוד כיצד לצייר אותה או ליתר דיוק , מהו סדר משיכות המכחול. ישנם כללים כיצד יש לכתוב את הסימנייה. באתר www.zhongwwen.com שהזכרתי קודם, יש עמוד המסביר את כללי כתיבת הסימניות הסינית:

                                                                               http://www.zhongwen.com/shufa/index.html

דף זה מסביר את עקרונות הכתיבה. אך על מנת לפשט את הבעיה עבור רשימת הסימניות שהזכרנו למעלה, אנו צריכים כלי שנוכל לתת לו את הסימנייה והוא יתאר לנו צעד אחר צעד כיצד יש לבצע את משיכת המכחול. ישנם מספר כלים המאפשרים זאת.

למעשה באתר Zhongwen ישנה אפשרות לצפות בסדר משיכת המכחול. אם נחזור לדוגמא של הסימנייה שהזכרתי למעלה,  נראה שבתחתית הדף יש קישור הנקרא ,Animated.  סימנתי אותו במסגרת אדומה בתרשים שמשמאל


 

 לחיצה על הקישור מובילה אותנו לדף חדש המדגים כיצד יש לרשום את הסימנייה. לצערי , לא לכל הסימניות קיימת אפשרות זו. כמו כן לדעתי, האנימציה היא לא מספיק ברורה. הפתרון הנוסף הוא שימוש בתוכנה חינמית אחרת הקרויה DimSum, שאותה ניתן להוריד ללא תשלום באתר: http://www.mandarintools.com/dimsum.html

קצרה פה היריעה להסביר כיצד להשתמש בתוכנה זו, אך מי שינסה את התוכנה ייווכח שמגוון הסימניות המוכרות על ידה הוא רחב יותר מזו של ZhongWen, והאנימציה יותר ברורה ומדויקת. למעשה התוכנה מסרטט את הסימנייה על רקע 4 קווים מצטלבים, וכך ניתן ללמוד את הפרופורציות והמיקום המדויק של כל משיכת מכחול בסימניה, בדומה למחברת הקווים ששימשה אותנו בכיתה א'. אם נחזור שוב לסימנייה המוזכרת קודם, התוכנה תציג אותה כך:

 


לתוכנה ישנם יתרונות רבים כמו, הגיית הסימנייה על ידי קול נשי סיני, מילון המכיל את הסימניות וצירופי סימניות וכן האפשרות לתרגם אתרים מסינית לאנגלית ועוד.

על אף ש-dimsum  היה תוכנה נחמדה, היא חסרה עדיין כמה סימניות שבהן נתקל כאשר נלמד את רשימת הסימניות שהזכרתי למעלה. הפתרון היחידי שמצאתי לבעיה היא על ידי תוכנה הקרויה eStroke. קישור לאתר הוא:

http://www.eon.com.hk/estroke/

תוכנה זה מכילה את כל הסימניות הסיניות. היא מכילה גם את הצורות ב"סינית מפושטת"  (Simplified) והן בסינית מסורתית (Traditional). היא מלווה בתוכנה נוספת, eCode,  המאפשרת להכניס את הסימנייה לפי תעתיק Pinyin .

תוכנה זו אינה חינמית. היא ניתנה חינם לתקופת ניסיון למשך 90 יום. במידה ותחליטו לרכוש אותה (ואני מניח שלאחר 90 יום אתם כבר תדעו אם המשימה לרוחם) תוכלו לרכוש אותה במחיר סמלי של 29$.

השלב האחרון בציור הסימנייה הוא לתרגל את כתיבתה. אמנם אפשר לתרגל זאת על נייר רגיל, אך אני ממליץ להשתמש בנייר המכיל משבצות כתיבה . כל משבצת מחולקת לארבע קווים, שכפי שהסברתי למעלה , מאפשרים לדייק במשיכת העיפרון.

גם פה מצאתי אתר נחמד שמאפשר להפיק נייר כתיבה לפי הגודל והרוחב הנוחים לכם:

http://incompetech.com/graphpaper/chineseX/

בלינק המצורף תוכלו להכניס את גודל הדף הרצוי, גודל המשבצת, צבע המשבצת , ובלחיצת כפתור תקבלו את נייר הכתיבה כקובץ PDF. עכשיו רק נותר לתרגל את כתיבת הסימנייה על נייר התרגול.


צעד 5: שינון הסימנייה

ישנם מספר תוכנות לשינון סימניות סיניות. האהובה עלי היא  The Chinese Homework Trainer. ניתן להוריד גרסא חינם מהכתובת הבאה:

http://www.euroasiasoftware.com/ht/index.html

הרעיון הוא לשנן את הסימנייה באמצעות כרטיסיות וירטואליות. כל כרטיסיה מכילה את הסימנייה, את ההגייה שלה ב-Pinyin והתרגום שלה לאנגלית. הכרות ראשונה עם התוכנה עשויה קצת לבלבל, אך עם קצת השתדלות הדברים מתבהרים. התוכנה מציגה פאנל המורכב מכמה חלקים.  בצד שמאל מוצגות קטגוריות שונות,  כאשר מתחת לכל קטגוריה יש קבוצת רשימות (Lists). כל רשימה מכילה  את הכרטיסיות הוירטואליות.  במרכז הפאנל מוצגות הכרטיסיות של הרשימה הנבחרת. לכל רשימה יש חמש ערמות  (Piles) הממוספרות בסדר 4, 3, 0, 2 ו- 1 . חמשת הערמות מוצגות בצד ימין של הפאנל.  בתחילה כל הכרטיסיות של כל רשימה  מצויות בערמה מספר 0.  תוך כדי לימוד הסימניות ניתן להעביר את הכרטיסייה הנלמדת לערמות השונות, כך שערימה 4 יכולה להכיל את הכרטיסיות  שאנו מתקשים ללמוד, ואילו בערימה 1 נשים את הכרטיסיות שאנו שולטים בהם היטב. הסבר יותר מעמיק ניתן למצוא באתר בדף הבא:

http://www.euroasiasoftware.com/ht/piles.html


 על יד בחירה בתפריט Study ואח"כ באפשרות Flash Cards . ניתן לתרגל את שינון הכרטיסיות של הרשימה הנבחרת. התוכנה  מאפשרת לתרגל את שינון הכרטיסיות  על ידי הצגת חלקים שונים של הכרטיסייה, והסתרת פרטים אחרים, כך שהמתרגל יכול לנסות לנחש את המידע החסר ואח"כ לבקש מהתוכנה להציג המידע המוסתר על מנת שהמתרגל יוכל לבדוק את עצמו. לדוגמא, תחילה יכול המתרגל לבקש מהתוכנה להציג את שמות הסימניות יחד עם תרגומן ולהסתיר את צורת הסימנייה. כאשר יוצגו בפניו השמות השונים , ינסה המתרגל לצייר את הסימנייה. לאחר שניסה לשחזר את הסימנייה הוא יכול לבקש מהתוכנה לחשוף את הסימנייה. במידה וזכר נכון את צורת הסימנייה וסדר רישומה, הוא יכול להעביר כרטיסיה זו מערימה 0 לערימה 2. בפעם הבא הוא יוכל לתרגל רק את הכרטיסיות שהוא לא זכר מערימה  0.

התוכנה מאפשרת לבנות את רשימת הסימניות באמצעות התפריטים השונים, כלומר כל מה שנותר לכם הוא להזין את רשימת הסימניות שהופיעו באוצר המילים הפופולאריות שהוזכר למעלה. זהו תהליך מייגע ולכן עבדכם הנאמן, הכין מבעוד מועד את רשימת הסימניות  מאוצר הסימניות של הספר הראשון. כל מה שצריך הוא להוריד את הרשימה, כקובץ טקסט, ואח"כ לייבא אותה באמצעות האפשרות”Import List from File”   , בתפריט Edit. הרשימות נמצאות  באתר שלי:

http://www.jerusalemclinc.co.il/lists

צעד 6: צירופים בהם מופיעה הסימנייה בספרות הרפואית הסינית 

לאחר שלמדנו את הסימנייה, חשוב לזכור שבד"כ סימנייה אינה מופיע בזכות עצמה אלא מופיע בצירוף עם סימניה אחרת ,  לדוגמא, הסימנייה לדם, , מופיע בצירופים שונים לדוגמא:

阴血

yīn xuè 

דם ויין

气血

qì xuè 

צ'י ודם

血虚

xuè xū 

חוסר דם

肝血

gān xuè 

דם הכבד


 

כדי למצוא באילו צירופים סימנייה מופיעה אני ממליץ לרכוש את המילון הנהדר של Wiseman & Feng בהוצאת Paradigm הנקרא: A Practical Dictionary of Chinese Medicine.  המילון, שהוא אוצר קליני בפני עצמו, מכיל אינדקס מרשים, שם ניתן למצוא צירופים של הסימנייה המבוקשת באמצעות תעתיק ה-Pinyin.

 כיוון שהבטחתי בכותרת המאמר, ניתן להסתדר מבלי לשלם, אלטרנטיבה פחות טובה, אך חינמית היא רשימת המונחים שפרסמה הוצאתPress   Eastland:

http://www.eastlandpress.com/upload/_pdf_20060316150625_2/draft%20Glossary%203-13-06.pdf

הרשימה רחבה מאוד ומרשימה, אך הבעיה היא שהסימניות הסיניות מופיעות בה בכתב הסיני המסורתי ולא המפושט. להזכירכם , רשימת הסימניות ש-Paradigm  פרסמה כוללת גם את הכתיבה המסורתית לצד הכתיבה המפושטת.

סיכום

זהו. עכשיו גשו למלאכה, הדרך לא קלה אך ההנאה מבוטחת !

כיצד ללמוד סינית רפואית - חלק ב